Op donderdag 10 oktober was Meta Floor te gast in de ontmoetingsruimte van ons gebouw. Zij is werkzaam voor de landelijke Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP), waar Vrijzinnig Assen bij is aangesloten. Daarnaast is Meta betrokken bij Tent of Nations. Dat is een educatieve boerderij van een Palestijns-christelijke familie in de buurt van Bethlehem, die ondersteund wordt door internationale vrijwilligers.

We hebben die middag niet veel over de VVP gesproken. Alle aandacht ging naar haar verhaal over de situatie in Israël en Palestina. Meta vertelde haar verhaal heel duidelijk vanuit het perspectief van de Palestijns-christelijke familie, voor wie het leven ongelofelijk zwaar is. De boerderij wordt omgeven door joodse kolonisten en gedwarsboomd door joodse militairen en regelgeving. Bijzonder is dat de familie zich niet in een hoek laat drukken, maar op een geweldloze en creatieve manier probeert overeind te blijven. Hun motto is: We weigeren vijanden te zijn.

Het werd toch een vrijzinnige middag. We hebben geluisterd met oprechte aandacht en interesse. We hebben oog gehad voor andere perspectieven die ook mogelijk zijn in deze ingewikkelde situatie. We zijn niet beland in polarisatie, maar hebben een open uitwisseling van gedachten gehad.

Ik wil niet zeggen dat je vrijzinnig moet zijn om een open gesprek te kunnen voeren. Ik ben wel blij te merken dat het bij ons mogelijk is. De verharding van standpunten neem toe op allerlei plekken en over allerlei onderwerpen. Deze middag was voor mij een bewijs dat het anders kan. Hoewel de problematiek onoplosbaar lijkt, gingen we verrijkt en positief gestemd naar huis.

Jasper van der Horst