Wat zijn de mensen bij Vrijzinnig Assen nieuwsgierige mensen! Ik bedoel dat in de goede zin van het woord. Dat viel me direct op bij de eerste ontmoeting in het ‘winterseizoen’ dat net is begonnen. We zijn weer begonnen en daar ben ik blij mee. We organiseren allerlei activiteiten, we kunnen elkaar ontmoeten en ons laten inspireren. Echt mooi werk is dat, zowel voor de organisatoren als de deelnemers. Daar doen we het voor!

We stellen elkaar een vraag: ‘Wat bezielt je?’ Deze vraag is de titel van ons jaarprogramma. Het is een vraag die we onszelf en elkaar kunnen voorhouden. Daar kunnen we minstens een heel seizoen mee aan de slag. Het leuke van deze vraag is dat het nieuwsgierigheid opwekt. Nieuwsgierigheid, dat past bij ons. In die eerste bijeenkomst van het seizoen proefde ik die nieuwsgierigheid. We waren benieuwd naar de tekst die we hebben gelezen en waarover we in gesprek gingen. We waren benieuwd naar elkaar.

Dat vind ik zo waardevol aan een vrijzinnige houding: dat je blijft open staan voor nieuwe invalshoeken. Je zit er niet om bevestigd te worden in de mening die je al had, je wilt graag iets nieuws horen.

De kop is eraf, ik hoop dat er nog veel nieuwsgierige gesprekken mogen volgen.

Jasper van der Horst

30-09-2022