Wat zijn levensvragen? En hebben alle mensen daar last van?

Levensvragen steken vaak de kop op als het leven niet meer vanzelfsprekend is. Daar heeft niet iedereen last van, gelukkig niet. Maar vroeg of laat komen die momenten in ieders leven voorbij.

Bijvoorbeeld als je te maken hebt met verlies: van gezondheid, van werk, of van iemand waar je veel van hield. Je kunt je afvragen waarom het jou overkomt. Je kunt je afvragen wat de zin of de betekenis van je leven is, of van wat er in je leven gebeurt.

Gemakkelijke vragen zijn het niet. Levensvragen worden ook wel ‘trage vragen’ genoemd. Een snel antwoord is meestal niet te vinden. En er zijn vragen waarmee je een leven lang blijft rondlopen.

Op 25 juni is het de Dag van de Levensvragen. Op die dag wordt extra aandacht gegeven aan levensvragen en aan mensen die zich daar professioneel mee bezighouden, zoals voorgangers, pastoraal werkers en geestelijk verzorgers. Mensen zoals ik dus.

Bij Vrijzinnig Assen houden we ons eigenlijk altijd bezig met levensvragen. Door het hele jaar komen de vragen aan bod, in onderlinge contacten en in wat we samen doen en beleven. We hebben zelfs een gespreksgroep met de naam ‘Levensvragen’.

Voor wie er persoonlijk over wil doorpraten hebben we een voorganger. Ik ga graag met mensen in gesprek. Neem contact met me op en stel uw vraag! Ik beloof niet dat ik een antwoord heb. Ik vind het belangrijk dat uw vraag wordt gehoord en misschien kunnen we samen op zoek.

Jasper van der Horst